miercuri, 20 martie 2013

UN SUFIX „LA MODĂ”: -"IADĂ"

     Sufix de origine greacă, -iadă a pătruns în limba română prin împrumuturi din franceză: Henriadă, miriadă, naiadă, olimpiadă, pleiadă, neanalizabile, cu exceptia lui Henriadă si olimpiadă. Sufixul devine productiv la un moment dat în crearea unor asemenea derivate, ce denumesc epopei istorice, si îl găsim în titluri ca: Bolintiniadele (de D.Bolintineanu, 1866), Negriada (de Aron Densusianu, 1879), Horiadele (proiect ce apartine lui Mihai Eminescu).
     Majoritatea derivatelor cu -iadă sunt substantive, sufixul atasându-se la baze substantivale (fac exceptie, din corpusul analizat, iluzoriadă, neaosiadă si stupidiadă, formate de la adjective). Bazele de derivare la care se atasează sufixul sunt, din punct de vedere etimologic:
            - neologice (majoritatea): complotiadă, dealeriadă, dolariadă, electoriadă, lideriadă, lecturiadă, sponsoriadă, striperiadă etc.
            - din fondul vechi: beriadă, chioscariadă, ciolaniadă, papuciadă, păturiadă, pepeniadă etc.
            - românesti: golaniadă, motiadă, tapinariadă, tăraniadă etc.
     Nu putem să nu remarcăm polisemia unora dintre derivatele în -iadă, „prin extinderea domeniului de referintă”. De exemplu, mineriadă, care la prima aparitie a desemnat „venirea brutală a minerilor în Bucuresti, pentru a restabili „ordinea” prin violentă (în anii 1990-1991)” si a devenit apoi termen generic cu care sunt denumite toate violentele comise de mineri în România postdecembristă (mineriadele din ianuarie, februarie 1999); este folosit, prin extindere, si pentru a denumi orice act de distrugere «făcut de un „comando” în care nu participă neapărat minerii». Un alt derivat este cuponiadă care, initial, a desemnat „istoria alambicată” a depunerii cupoanelor nominative de privatizare în perioada septembrie-octombrie 1995. "Golaniadă" a derivat de la golan, folosit atunci de Ion Iliescu ca apelativ la adresa protestatarilor împotriva comunismului, adunati în Piata Universitătii. În acel context, golan a căpătat, pentru protestatari si pentru sustinătorii lor, o valoare semantică accentuat pozitivă, ca de altfel si golaniadă. Mai putem vorbi despre «“dinozauriada Spielberg...», cu referire la filmul de factură preistorică Jurassic Park, în regia lui Spielberg (film care “atinge performanta tridimensionalizării dinozaurilor“). Si lista exemplelor poate continua...
      In urma analizei întreprinse, se poate observa cu usurintă o „revenire” spectaculoasă a sufixului care apare în combinatii dintre cele mai diverse si mai pitoresti, formatiile nou-create oferind o imagine extrem de sugestivă a societătii românesti în tranzitie, în continuă căutare de valori autentice. „Orientat”, în trecut, în formarea de cuvinte din două domenii: literar (nume de epopei istorice) si sportiv (nume de competitii sportive), astăzi -iadă pare să se specializeze în primul domeniu, derivatele analizate, “care trimit prin sufixul cu parfum de epocă la nuclee epopeice” sunt de fapt „parodii” de epopei, privite din “unghi eroi-comic”

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu